The pedigree for a purebreed cat is like a numberplate for a car.

Stamtavlen
- et ligegyldigt stykke papir?

De fleste der køber en kælekat med stamtavle, gemmer hurtigt stamtavlen af vejen. Som køber har du heller ikke specielt meget brug for stamtavlen EFTER du har købt katten. Du har derimod brug for den, INDEN du køber katten! Stamtavlen er din garanti for, at opdrætteren opfylder de helt basale betingelser for et sundt og etisk forsvarligt opdræt - at din nye kat har fået en god start på livet!

Der findes desværre mange som sælger "ægte racekatte" - uden stamtavle. Men tag dig i agt. For stamtavlen er ikke et ligegyldigt stykke papir.
Stamtavlen er dit bevis for at tingene er i orden. Følger der ikke en stamtavle med, er det næsten sikkert at noget er galt! Det et skidt sted at spare. Sandsynligheden for at det i sidste ende bliver dyrere for killingen uden stamtavle, er nemlig helt reel.
Skindet bedrager, når der i en annonce står "Ægte Maine Coon killing uden stamtavle - kr. 1.500,-" og i en anden står "Ægte Maine Coon killing med stamtavle kr. 6.500,-". En stamtavle koster ikke kr. 6.000,- men derimod kr. 200,-. Så det er ikke stamtavlen der økonomisk set gør forskellen. Er det mon annoncøren med killingen til kr. 7.500,- som bare skal tjene kassen?

Hvad koster det at opdrætte en killing?
Når man sørger for at en killing får en god start på livet, har den som minimum været til dyrlæge to gange, hvor den har fået de vaccinationer den skal have, den er blevet chippet, den er behandlet mod orm og den er neutraliseret. Afhængigt af hvor i landet dyrlægen har klinik, kan disse omkostninger beløbe sig til op mod kr. 3.800,-.
Der er vedtaget regler om, at en killing tidligst må tages fra sin mor, når den er tolv uger. (Hos Jungle Man kan en killing dog tidligst flytte til et nyt hjem, når den er fjorten uger.) Uanset hvad, er der tale om mindst tre måneders forbrug af mad, grus, evt. supplerende modermælkserstatning samt anskaffelsesudgifter og løbende udgifter til avlskattene. Ingen mor og far - ingen killing. Det er opdrætterens grundlæggende nødvendige udgifter. I annonceeksemplet (killing til kr. 6.500,-), skal alt dette altså dækkes ind med kr. 2700,- pr. killing.
(Her er så i øvrigt ikke medtaget udgifter til drift af opdrættets hjemmeside, udgifter til annoncering, udgifter til kattemiljøer, kradsetræer og kattelegetøj, udgifter ifm. udstillinger, indhegning/løbegårde m.m.)
Man kan ikke fortænke købere i at spekulere over hvor man kan spare. Men når den registrerede opdrætter sætter sin pris helt ned til kr. 6.500,-, løber det end ikke rundt. Det er grunden til at SKAT aldrig har accepteret katte-opdræt som selvstændig virksomhed - fordi det er en underskudsforretning.
Så hvilken magisk formular har annoncøren med killingen uden stamtavle til kr. 1.500,- benyttet sig af? Hvis killingen overhovedet har været til dyrlæge, vil vi gerne have et tip om denne dyrlæges priser og referencer.
Det er snarere sandsynligt at du som killingekøber formentlig selv skal ud og bekoste de små kr. 4.000,- til dyrlægen –
sine vaccinationer m.m., er der tillige øget risiko for at katten har et mere skrøbeligt helbred - afledt øget sandsynlighed for "uventede" dyrlægebesøg.

Bortset fra det økonomiske...?
Når en eller flere af linjerne i killingens stamtræ er uægte eller ukendte, har man ingen garanti for kattens genetik. Dvs. den kan være resultat af indavl, bærer af udviklingsfejl eller helbredsmæssige defekter. En avler der ikke kan dokumentere linjerne bagud, kan derfor heller ikke søge om stamtavle til killingerne.
Kun opdrættere der kender forfædrene, kan få stamtavler til sine killinger.
Måske bliver du som kattekøber, mødt af en opdrætter som derimod godt kan fremvise stamtavler på forældrene - men ikke på killingerne. Måske argumenterer opdrætteren for, at stamtavlen ikke er relevant for dig, hvis du bare skal have en kælekat. Men du risikerer at handle kat hos en opdrætter der i virkeligheden viser sig at være ekskluderet fra de etablerede opdrætterfællesskaber, fordi det er fundet bevist, at opdrætteren har vanrøgtet sine avlskatte og/eller killinger. Er man som opdrætter, af den ene eller anden grund, blevet ekskluderet fra de anerkendte klubber/foreninger, skyldes det at man har forbrudt sig på de helt basale etiske retningslinjer - og kan derfor ikke længere søge om stamtavle til nyt afkom.
Kun opdrættere der behandler sine katte ordentligt, kan få stamtavler til sine killinger.
Der kan være rigtig mange grunde til at der ikke findes stamtavle på en kat eller killing til salg. Men der findes ingen gode grunde!
Tværtimod er den manglende stamtavle et bekymrende signal.
Folk der køber kat uden stamtavle, støtter reelt opdrættere der ser bort fra god etik ifm. avl af dyr.

Registrerede opdrættere
Vi er rigtig mange som gør os meget umage, for at give kattene så gode opvækst- og livsbetingelser som muligt. Opdrættet er en fast del af vores liv døgnet rundt. Det er jo levende væsener der har behov for opmærksomhed, omsorg, interesse, kærlighed, pleje og tryghed.

Priseksemplerne længere oppe, viser med al tydelighed at vi ikke gør det for pengenes skyld - tværtimod. At opdrætte katte på en ansvarlig måde, er en temmelig dyr hobby. Men vi brænder for det - det er vores lidenskab.

Kun opdrættere der følger de lokale og internationale retningslinjer for avl af katte, kan få stamtavler til sine killinger.
Jungle Man er et registreret Tica opdræt og medlem af Wikingcat.

Teksten er venligst udlånt af http://www.funkycats.dk/